În perioada 15-19 februarie 2025, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a fost gazda unui eveniment așteptat, îndrăgit și deosebit de util pentru tinerii interpreți soliști vocali de la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, secția Interpretare Muzicală – Canto, studii de Licență și de Masterat.

Intitulat Tehnică, Emoție, Expresivitate și Stil, masterclass-ul susținut de doamna Conferențiar universitar doctor Adriana Severin, organizat de doamna Lector universitar doctor Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată și de doamna Lector universitar doctor Constantina Stoica-Cristea s-a concretizat în recitalul ce a avut loc în seara de 19 februarie 2025.

La aceste cursuri au participat următorii studenți: Maria Băicănescu, anul III, clasa Conf. univ. dr. Doina Dimitriu; Gheorghe Bilinciuc, anul IV, clasa Conf. univ. dr. Ionuț Urdeș; Ecaterina Grosu, anul III, clasa Conf. univ. dr. Cătălina Chelaru; Cristina Iliescu, anul III, și Fabian Munteanu, master anul I, clasa Conf. univ. dr. Oana-Andreea Severin; Daria Komenko, master anul I, clasa Asist. univ. dr. Eliza Solomon; Beniamin Moraru, master anul I, clasa Lector univ. dr. Lacrămioara-Maria Hrubaru-Roată; Giulia Portariuc, anul III, clasa Prof. univ. dr. Cristina Simionescu-Fântână și Ana Romilă-Răuțu, anul II, clasa Lector univ. dr. Cosmin Marcovici. Repertoriul abordat a cuprins lucrări din diferite perioade stilistice, pornind de la muzica barocă, parcurgând clasicismul Primei Școli Vieneze, belcanto-ul italian și ajungând la perioada romantică.

Chiar dacă vremea de afară nu a fost tocmai favorabilă, în Sala Studio de Muzică de cameră „Anton Diaconu” din corpul Artes a domnit o atmosferă de căldură și prietenie care s-a făcut simțită între cursanți, participanții din sală și cadrele didactice prezente, și, mai ales, din atitudinea maestrei, a doamnei Conferențiar universitar doctor Adriana Severin. Dumneaei, cu multă răbdare a ascultat, corectat și îndrumat în permanență fiecare tânăr interpret aflat pe scenă, în vederea pregătirii momentului muzical respectiv. Maestra le-a oferit cursanților o multitudine de informații din care să rezulte o interpretare vocală cât mai performantă, vizând diferite aspecte: frazare, respirație, deschiderea gurii, pronunție, articularea sunetelor, atitudinea scenică și multe altele. Este surprinzător că doamna profesor Adriana Severin nu a mai susținut cursuri de masterat studenților de la secția de Interpretare Muzicală – Canto, din 2010, anul retragerii dumneaei de la Catedra de Canto a Universității, astfel încât, acestea au fost de o mare importanță, încărcătură emoțională și de o certă valoare artistică și profesională. Adăugăm că a mai susținut seminarii de canto la Conservatorul din Larissa – Grecia, concretizate în două recitaluri bine primite de cursanți și auditoriu, în anul 2002.

Înainte de desfășurarea propriu-zisă a recitalului din seara de Gală, doamna Lector univ. dr. Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată a realizat un Laudatio doamnei profesor Adriana Severin, după care l-a invitat în scenă pe domnul Decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, Profesor univ. dr. Ciprian Andrei Ion, care a oferit Diplome de Excelență profesorilor organizatori și Diplome de participare studenților. Totodată, a menționat că la debutul carierei dumnealui, timp de 2 ani a fost pianist corepetitor la clasa doamnei profesoare Adriana Severin. Numeroasele explicații oferite studenților de doamna profesoară atunci, în orele de acompaniament de la clasa de lied – legate de interpretare, de frazare, de legătura dintre cuvânt și muzică – i-au fost, ulterior, de un real folos în calitate de compozitor de lieduri.

Prima parte a Galei ne-a purtat în lumea nobilă a liedurilor Ich grolle nicht, Von ewiger liebe, V chinți hrebli și Noci, compuse de Johannes Brahms, Robert Schumann, Petro Androsyuc și, respectiv, Anton Rubinstein. Acestea au fost tălmăcite cu sensibilitate de studenții Gheorghe Bilinciuc, Fabian Munteanu, Daria Komenko și Ana Romilă-Răuțu.

Partea a doua a Galei a inclus arii emblematice extrase din repertoriul teatrului liric – La Costanza in amor vince l’inganno, Il Matrimonio segreto, Le nozze di Figaro, Die Zauberflöte, Iolanta, Ivan Susanin, L’Elissir d’amore, Linda di Chamounix, La Bohème, Samson et Dalila – semnate de compozitorii Antonio Caldara, Domenico Cimarosa, Wolfgang Amadeus Mozart, Piotr Ilici Ceaikovski, Mihail Ivanovici Glinka, Gaetano Donizetti, Giacomo Puccini și Camille Saint-Saëns. Tinerii soliști prezenți pe scenă au impresionat prin trăirea interpretării, prin intuiție afectivă și s-au străduit să  pună în practică plusul de informații căpătate în timpul acestui masterclass, susținuți fiind de acompaniamentul pianistic rafinat, realizat de doamna Lector univ. dr. Constantina Stoica-Cristea. Prin personajele create cu  expresivitate și emoție –  Aminta, Carolina, Susanna, Cherubino, Regina Nopții, Iolanta, Ivan Susanin, Belcore, Linda di Chamounix, Mimi, Dalila – studenții ne-au dovedit progresul realizat în zilele de masterclass și, totodată, capacitatea lor de implicare în a reda cât mai veridic partitura muzicală.

.

Moment la finalul recitalului susținut de studenții de la masterclass-ul de Canto.

Sala Studio de Muzică de cameră „Anton Diaconu”, corpul Artes, 19 februarie 2025

Putem concluziona că am asistat în aceste cinci zile de masterclass nu doar la transmiterea de  informații specifice, de la profesor la studenți, ci la mult mai mult: un flux de energie pozitivă, de dăruire, de comunicare între cei trei „actori” implicați direct – maestra de canto, pianistul acompaniator, studentul interpret. Aceștia au fost secondați și încurajați în permanență din sală de către profesorii de canto de la clasă și, din păcate, doar de câțiva dintre colegii lor.

La încheierea recitalului, am adresat întrebări doamnei Conferențiar univ. dr. Adriana Severin, câtorva profesori îndrumători și studenților participanți.

.

Soprana Adriana Severin în rolul Tatiana din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski

Doamna Conferențiar univ. dr. Adriana Severin,a fost o bucurie imensă să vă revedem în postura de maestră de canto, la acest masterclass  găzduit de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Personal, m-am bucurat din prima clipă văzând afișul care anunța acest eveniment și am așteptat cu nerăbdare desfășurarea acestuia, zi de zi.

Poate că tinerii interpreți participanți la aceste cursuri nu știu, dar în decursul generațiilor (ați debutat activitatea didactică la Conservator în anul 1977), le-ați avut ca studente pe cunoscutele soprane Elena Moșuc (Conf. univ. dr., UNMB), Ana-Maria Donose (ONRI), Cristina Grigoraș (ONRI), Cristina Simionescu-Fântână (Prof. univ. dr., UNAGE Iași, ONRI), Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată (Lector univ. dr., UNAGE Iași, ONRI) și, nu în ultimul rând, pe Oana-Andreea Severin (Conf. univ. dr., UNAGE Iași).

La finalul acestui masterclass de Canto am dori să împletim, cumva, activitatea desfășurată cu bucuria prezenței din nou la catedră în fața tinerilor, să vă mulțumim încă o dată pentru implicare, pentru sprijinul pe care l-ați acordat studenților și vă adresăm câteva întrebări:

1) Cum vi s-au părut studenții de la aceste cursuri? Ce impresie v-au lăsat?

R.: Universitatea a trimis la acest masterclass copii talentați, care își pun probleme și doresc să le rezolve și le vor rezolva în compania profesorilor lor, în anii care au rămas.

2) Credeți că diferă față de studenții pe care i-ați avut d-voastră la clasă, în decursul anilor?

R.: Examenul de admitere din vremea profesoratului meu – în perioada în discuție – era mult mai complex, mai dificil, incluzând chiar și examen de actorie și recitarea unei poezii, în afară de examenul de teorie și cel de canto, cu un număr mult mai mare de probe.

Dar un mare beneficiu pentru toți studenții îl reprezintă accesul modern la informație, prin dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani. Deci, studenții sunt mult mai informați, cu ultimele noutăți la nivel mondial.

3) Într-o piață a muncii aproape saturată de soliști vocali, ce recomandări le-ați face aspiranților la o carieră în teatrul liric? Ce calități credeți că ar trebui să aibă un solist vocal în zilele noastre?

R.: Aceleași pe care le aveau și acum 100 de ani, plus faptul că acum trebuie să fii și foarte bun actor.

Așa cum spunea și Angela Gheorghiu într-un interviu: calitatea vocală te recomandă la orice agenție sau orice audiție.

4) O întrebare poate… puțin departe de activitatea desfășurată în aceste zile de  „laborator” muzical: Cum vi se par spectacolele, regiile „moderne” de operă?

R.: Detestabile. Și atât. Datorită tentelor nedorite, prezente din ce în ce mai mult și mai accentuat. Când redai epoca, se mai învață maniere, reguli de comportament, în afară de costumele acordate epocii. Totul avea eleganță, chiar și situațiile dramatice.

5) Într-un interviu pe care l-ați acordat în anul 2018 Luminiței Constantinescu, mărturiseați că le-ați admirat pe Maria Callas, Renata Tebaldi, Victoria de Los Angeles, Katia Ricciarelli, și că v-au impresionat în mod deosebit câteva voci alături de care ați cântat: David Ohanesian, Paata Burchuladze, Iulia Buciuceanu, Nicolae Herlea, Ionel Voineag, Giuseppe Pastorello.  Aveți câteva voci preferate și din zilele noastre?

R.: Angela Gheorghiu, Elena Moșuc – cu o voce absolut specială.

Vă mulțumesc pentru răspunsuri, vă doresc multă sănătate și putere de muncă în continuare!

.

Doamna Lector univ. dr. Lăcrămioara-Maria Hrubaru-Roată, în primul rând, felicitări pentru inițiativa organizării acestui masterclass de Canto la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași!   

Știm câtă nevoie de repetiții, câte ore de pregătire serioasă și susținută – în timpul studenției și după terminarea facultății – necesită pregătirea unui rol, și chiar și o „simplă” apariție într-un recital! Probabil că mulți dintre tinerii soliști nu știau de cine vor fi îndrumați, și a fost un fapt lăudabil că i-ați încurajat adesea, să nu se sfiască și să profite de prezența și de experiența doamnei Conf. univ.  dr. Adriana Severin, lăsându-se purtați de sfaturile dumneaei.

Într-un interviu acordat cu ceva timp în urmă, ați declarat: „Este foarte important pentru mine să pot ajunge și atinge sufletul omului care vine la spectacol, să-l transpun în povestea personajului de pe scenă.” Ca prim-solistă a Operei Naționale din Iași ați creat personaje memorabile – Violetta, Lucia, Gilda, pe lângă multe altele. Ce impresie v-au lăsat tinerii soliști, în timpul masterclass-ului și în seara de Gală? V-au convins că vă aflați în fața unor personaje? Considerați că ar mai putea adăuga ceva pentru veridicitatea personajului?

R.: De la o zi la alta, pe parcursul masterclass-ului de Canto, intitulat Tehnică, Emoție, Expresivitate și Stil, mi-a plăcut să văd cum tinerii s-au lăsat modelați de doamna Conferențiar univ. dr. Adriana Severin, au căpătat încredere în ei, iar în multe momente au reușit să se transpună în povestea personajelor interpretate. Totuși, pentru a adăuga și mai multă veridicitate, cred că ar putea lucra mai profund la nuanțele emoționale și la autenticitatea expresiei scenice. Detaliile subtile, precum gesturile naturale, intensitatea privirii sau modul în care respiră, sau trăirea pur și simplu a pauzei din partitura personajului, pot face diferența între o interpretate bună și una cu adevărat memorabilă. Cu timpul, sigur că toate acestea vor veni, pentru că vor căpăta și experiență.

Experiența de scenă este esențială în maturizarea artistică. Cu fiecare rol interpretat și fiecare spectacol susținut, soliștii vor învăța să își aprofundeze trăirile și să aducă și mai multă autenticitate în interpretările lor. Important este să rămână curioși, să continue să exploreze și să își cultive sensibilitatea artistică.

.

Doamna Lector univ. dr. Constantina Stoica-Cristea, felicitări pentru inițiativa organizării și susținerii acestui masterclass de Canto la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași! Deși tânără, de mulți ani sunteți o binecunoscută și apreciată pianistă și interpretă vocală în multe genuri și, totodată, câștigătoare a numeroase premii.

1) În calitatea dumneavoastră de pianist corepetitor, ce impresie v-au făcut tinerii studenți, soliști vocali în aceste zile, la repetiții și, respectiv, în timpul recitalului?

R.: În aceste zile de masterclass, am avut ocazia să colaborez cu tineri soliști vocali extrem de dedicați și pasionați de arta interpretativă. La repetiții am remarcat un efort constant de a înțelege și de a interioriza atât aspectele tehnice ale partiturii, cât și profunzimea expresivă a fiecărui lied sau arie. Unii studenți au demonstrat o foarte bună pregătire tehnică și stilistică încă de la început, în timp ce alții au evoluat vizibil de la o repetiție la alta, ceea ce este, de fapt, scopul unui masterclass – perfecționarea și aprofundarea interpretării.

În recital m-a impresionat capacitatea lor de a se adapta rapid la spațiul sonor al sălii și de a interacționa cu pianistul într-un mod natural și organic. Am văzut o implicare emoțională autentică, o dorință de a comunica mesajul muzical publicului și o conștientizare crescută a detaliilor expresive discutate în timpul repetițiilor.

2) Știind cât de important este rolul pianistului acompaniator în interpretarea unei arii sau a unui lied, ați dori să le dați vreun sfat, să le faceți vreo recomandare?

R.: Un aspect esențial pe care aș dori să îl subliniez este importanța unei colaborări autentice între solist și pianist. În interpretarea unei arii sau a unui lied, pianistul nu este doar un „acompaniator”, ci un partener egal în dialogul muzical. De aceea, le recomand studenților să privească partitura pianului nu doar ca pe un suport armonic, ci ca pe o extensie a discursului muzical.

De asemenea, este esențial ca soliștii să fie conștienți de importanța frazării și a respirației comune cu pianistul, pentru a obține o interpretare coerentă și expresivă. O altă recomandare ar fi explorarea mai profundă a textului și a relației dintre muzică și poezie, mai ales în lied, unde expresia vocală și cea instrumentală trebuie să creeze împreună o poveste convingătoare.

În final, i-aș încuraja pe studenți să își dezvolte nu doar abilitățile vocale, ci și cultura muzicală generală, ascultând înregistrări de referință, studiind stilurile componistice și lucrând în permanență la rafinarea expresivității interpretative.

.

Soprana Oana-Andreea-Severin în rolul Evita din musicalul Evita de Andrew Lloyd Webber

Doamna Conferențiar univ. dr. Oana-Andreea Severin, felicitări pentru prezența la acest masterclass de Canto, cu doi studenți deosebit de talentați și „de viitor”. Probabil că tinerii interpreți, participanți la acest masterclass nu știu că din anul 1998 sunteți și absolventă a specializării „Vioară” din cadrul Universității  Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și că ați predat Vioară și Canto clasic la Universitatea Americană din Kuwait în perioada 2012-2015. Acum, în calitatea d-voastră de profesor de Canto la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași – soprană cu o frumoasă și bogată activitate didactică și concertistică atât în țară, cât și în străinătate, ați abordat roluri diverse (Pamina, Galateea, Evita). De asemenea, ați obținut numeroase premii (printre care, Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Canto „Vicenzo Bellini” – Caltanisetta, Italia, 2009), ați participat în jurii la concursuri de specialitate. La finalul acestui masterclass, ce impresie v-au lăsat tinerii soliști? Ce recomandări le-ați face pentru a-și îmbunătăți stilul interpretativ? Ce credeți că i-ar trebui unui solist vocal în zilele noastre, pentru a reuși pe o piață a muncii atât de competitivă?

R.: Tinerii care au fost prezenți la Masterclass sunt talentați, posesori ai unor voci bune, serioși, cu un orizont larg și bine informați. Acest fel de manifestări au ca scop, pe lângă clarificarea unor informații, a unor etape de studiu, în sensul conceptualizării, și creșterea confortului și a încrederii de sine a tinerilor artiști în fața publicului spectator. În acest sens, este necesar să le oferim cât mai des aceste oportunități și astfel să realizeze un cert salt calitativ. Desigur, calitățile vocale native, sensibilitatea – sunt cele care se remarcă în prim plan, apoi transpare maturitatea artistică și inteligența interpretativă, dar să nu excludem nici calitățile profund umane care vor permite o integrare și relaționare fructuoasă în colectiv.

Vă mulțumim pentru răspunsuri, pentru timpul acordat și vă dorim mult succes în activitatea dumneavoastră didactică și interpretativă!

Și câțiva dintre participanții la acest masterclassau avut amabilitatea de a ne transmite gândurile lor și de a ni se destăinui, răspunzând la câteva întrebări:  „1. Cum v-ați simțit pe scenă, în timpul repetițiilor și în timpul recitalului? 2. Sunteți mulțumiți de evoluția din seara de Gală? 3. Ați mai participat la vreun masterclass de Canto? 4. Cum vă gestionați emoțiile pe scenă? 5. Cum vă vedeți în viitorul nu foarte îndepărtat, la sfârșitul anilor de studii?”

Maria Băicănescu, studentă la Canto, anul III

La pian: Lector univ. dr. Constantina Stoica-Cristea

1) Maria Băicănescu: 1. Consider că acest masterclass alături de distinsa doamnă Adriana Severin a fost binevenit atât pentru mine, cât și pentru colegii mei participanți. Experiența mea pe scenă, atât în timpul repetițiilor, cât și în timpul recitalului, pot spune că a fost unică, deoarece din fiecare moment am avut câte ceva nou de învățat.

2. Legat de evoluția mea din seara de gală pot spune doar că emoțiile și-au spus cuvântul mai presus de mine, însă tind să cred că am reușit să pun în practică măcar jumătate din ceea ce am învățat în aceste zile.

3. Da, am mai participat. E vorba de «Masterclass-ul internațional de artă lirică pentru tineri cântăreți de operă».

4. Pentru mine odihna e cele mai important factor în gestionarea emoțiilor.

5. Cu siguranță, în viitorul foarte apropiat, mă văd făcând muzică. Perspectivele mele sunt foarte bine definite, iar prin muncă, perseverență și cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt sigură că toate se vor aranja.

Ecaterina Grosu, studentă la Canto, anul III

La pian: lector univ. dr. dr. Constantina Stoica-Cristea

2) Ecaterina Grosu: 1. Personal pentru mine, scena rezervată pentru acest eveniment în timpul repetițiilor și în timpul recitalului, a fost simțită diferit. În timpul repetițiilor, încetul cu încetul, am început să prind curaj și să simt scena ca fiind podeaua unei săli obișnuite, în care repeți individual, cu tine însăți și cu îndrumările profesorului. În schimb, la recital am perceput-o diferit. Acolo scena mi s-a părut un platou pe care sunt demonstrate cele mai alese bucate.

2. Dacă sunt eu mulțumită sau nu? Nu cred că există un alt răspuns mai potrivit decât un categoric «Da!» Mult stimata doamna Adriana Severin ne-a oferit o oportunitate unică de a evolua cu pași mari în timp limitat.

3. Acesta fiind primul meu masterclass, mi-a fost greu de la început să calmez emoțiile care veneau din interior ca o furtună. Însă doamna Adriana Severin, doamna Lăcrămioara Hrubaru și doamna Ina Cristea au fost ca niște piloni care mi-au inspirat energia necesară pentru a depune tot efortul. Un moment de neuitat a fost acela în care, tulburată de emoții înainte de recital, doamna Adriana Severin s-a apropiat și cu o mână caldă, ca a unui părinte, m-a încurajat pentru o ieșire demnă în scenă.

4. Viitorul anilor mei după licență nu este atât de departe, eu fiind în anul al treilea de facultate. Îmi place să primesc surprize de la viață și, de obicei, sunt deschisă întâmplărilor, care, desigur, sunt alese ca fiind benefice pentru cariera mea. Tot ce pot să spun este doar faptul că sunt sigură că prin muncă asiduă mă așteaptă un viitor prosper în domeniul iubit – canto. Iar mica mea experiență, dar mare în cunoștințele primite datorită doamnei Adriana Severin, a fost un bun start pentru un început frumos.

Ana Romilă-Răuțu, studentă la Canto, anul II

La pian: Lector univ. dr. Constantina Stoica-Cristea

3) Ana Romilă-Răuțu: Participarea la primul meu masterclass a fost o experiență de neuitat, o amintire prețioasă pe care o voi păstra mereu cu drag. Desigur, emoțiile nu au lipsit, dar prezența blândă și calmă a doamnei Adriana Severin a reușit să ne ajute să ne concentrăm pe ceea ce cu multă răbdare și profesionalism ne-a predat în aceste zile. Atmosfera destinsă ne-a permis să ne concentrăm pe deplin și sper că toți ceilalți participanți au avut o experiență similară.

Participarea la masterclass-uri oferă posibilități valoroase de învățare și perfecționare, lucru dorit de toți studenții, pentru ca la finalul anilor de studiu să putem interpreta cu lejeritate și fără impedimente cele mai grele și solicitante arii.

Gândul de final: Felicitări pentru inițiativa organizării acestui masterclass de Canto, mai ales fără perceperea de taxe – lucru rar în zilele noastre, un demers bine primit de către tinerii soliști aflați la început de carieră!

Felicitări pentru bucuria prilejuită, având-o ca maestră invitată pe doamna Conferențiar universitar doctor Adriana Severin!

Mulțumiri cadrelor didactice pentru timpul acordat de a răspunde acestor întrebări și, mai ales, pentru dăruirea de care au dat dovadă împărtășind din experiența proprie!

Succes în cariera aleasă tinerilor soliști, să-i vedem cât mai curând și cât mai des pe marile scene ale lumii!

.

Articol realizat de Profesor dr. Carmen Feraru,

Profesor de Inițiere Vocală la Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” din Bârlad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *