Motto:
Când intru în scenă, nu spun că totdeauna reușesc, trebuie să am și legătura mea de suflet cu Dumnezeu! Și cu muzica. Sunt trei lumini pe care trebuie să le am obligatoriu. [1]
Nelly Miricioiu este unul dintre cei mai complecși artiști lirici contemporani. Repertoriul ei acoperă un larg spectru stilistic, de la Mozart și bel canto la Verdi și verism, până la opera italiană modernă. Soprana a reprezentat școala muzicală românească, reușind să ajungă pe unele dintre cele mai importante scene din lume, alături de maeștri și interpreți de talie mondială.
Despre activitatea sa artistică aflăm din cronicile presei occidentale:
„În Mefistofele, vocea lui Nelly Miricioiu a fost comparabila cu a Mariei Callas” (Sunday Times, Londra), „Nelly Miricioiu a interpretat Lucrezia Borgia cu o voce magnifică și cu o trăire dramatică intensă. La sfârșitul spectacolului a fost ovaționată în delir, având la picioare întreaga sală (Washington Post)”. [2]
Nelly Miricioiu s-a născut la 31 martie 1952 la Adjud, iar pasiunea pentru muzică și-a descoperit-o din copilărie. A fost considerată un copil-minune, la 5 ani înregistrând melodii de muzică populară la Radio. Mama artistei a contribuit enorm la dezvoltarea pe plan personal și profesional, dorind ca interpreta să ajungă „un artist complet” [3], de aceea, la vârsta de 9 ani a fost înscrisă la Școala de Muzică din Iași, unde a urmat lecții de pian. Un pas important spre cariera sa interpretativă a fost la 14 ani, când a participat la primul concurs de canto, „Mici talente, mari speranțe”. Atunci a avut ocazia să o cunoască pe celebra soprană Marina Krilovici.
În anul 1970 a fost admisă la Conservatorul din Iași, unde a urmat cursurile de canto cu profesorii Tiberiu Popovici și Ella Urmă, pedagogi ce au contribuit esențial la formarea sa profesioală:
(…) m-au ajutat să-mi descoper natura. M-au învățat istoria muzicii, limbi străine, stiluri. Însă au crezut în talentul meu, nu au încercat să mă modifice (…). [4]
De asemenea, în cadrul facultății a fost îndrumată de pedagogi excepționali precum Achim Stoia, Sabin Pautza, Vasile Spătărelu, Ion Baciu, Dumitru Tăbăcaru.
Eu am crescut enorm într-un cult pentru profesorii mei, în afară de faptul că am avut o șansă extraordinară să învăț cu oameni de mare calitate și cultură. [5]
În timpul studiilor la Conservatorul ieșean a debutat în rolul Serpinei din La serva Padrona de Pergolesi, apoi în rolul Papagena din Die Zauberflöte de Mozart la Opera din Iași.
În 1972, Nelly Miricioiu a fost cea mai tânără participantă la concursul „Francisco Viñas” din Barcelona, obținând Premiul al II-lea, iar în 1975 a câștigat Premiul I la prima ediție a concursului „Maria Callas” din Atena, urmate de multiple premii I la Geneva, Paris, Sofia, Oostende ș.a.
Deși, după absolvire a fost repartizată ca și profesoara de muzică la Târgu-Jiu, cu ajutorul tatălui său, tânăra a reușit să obțină un post la Teatrul Muzical din Brașov (1975-’78). Primul rol interpretat a fost Mimi din La bohėme de Puccini. Au urmat Micäela din Carmen de Bizet și Rosalinde din Die Fledermaus de Strauss-fiul.
Deoarece autoritățile comuniste îngrădeau posibilitățile artiștilor de a pleca oricând din țară prin neacordarea vizelor de călătorie, pentru a nu rata contractele care îi deschideau cariera artistică internațională, în anul 1981, Nelly Miricioiu a luat decizia de a părăsi România definitiv. Noua viață a sopranei a început la capătul lumii. Timp de 6 luni s-a bucurat de frumusețea din Filipine, unde a fost îndrăgită de președintele Ferdinand Marcos. O dată cu părăsirea României, tânăra a riscat enorm, deoarece regimul comunist i-a anulat cetățenia română.
Tot în 1981 soprana s-a stabilit în Anglia, iar în următorii 4 ani, Nelly Miricioiu nu a mai avut nici un contact cu familia. Pe scena „Scottish Opera” din Glasgow a interpretat pentru prima oară rolul Violettei din La traviata de Giuseppe Verdi, urmate de Manon Lescaut și Tosca de Puccini.
Adevărata recunoaștere internațională a avut loc un an mai târziu, când a debutat pe scena „Royal Opera House” din Londra, în rolul Neddei din Pagliaci de Leoncavallo, alături de bariton-tenorul Jon Vickers și baritonul Piero Cappuccilli. Ulterior, pe aceeași scenă a interpretat rolurile Marguarita din Faust de Gounod, Antonia din Les Contes d’Hoffmann de Offenbach și Valentine din Les Huguenots de Meyerbeer.
Când am ajuns acolo, englezii mi-au spus Nelly Miracle. [6]
În 1983, a fost invitată la „Scala” din Milano, unde a interpretat rolul titular din Lucia di Lammermoor. Ulterior, a devenit una dintre cele mai consacrate soprane din lume, făcându-și apariția pe cele mai importante scene ale Europei, amintesc doar câteva: Amsterdam, Bruxelles, Roma, Geneva, München, Viena, Salzburg, Paris, Barcelona.
Nelly Miricioiu a apărut și pe scenele lirice din S.U.A, debutând la „Metropolitan Opera” din New York în rolul Mimi în anul 1989. A mai fost invitată în America de Sud la Opera din „Santiago de Chile” și la „Teatro Colon” din Buenos Aires.
În 1991 apare primul copil, un moment emoționant și important din viața sopranei. A fost complicat, dar prin muncă și răbdare a trecut peste obstacole. „Înainte de naștere vocea s-a întunecat, suna a mezzo-soprană, iar după naștere s-a subțiat, a devenit albă”. [7]
În anul 1992 a interpretat rolul Amenaidei din Tancredi de Rossini, bucurându-se de un succes răsunător la Salzburg. Ulterior a valorificat repertoriul bel canto și roluri rossiniene: precum Armida, Semiramide, Ermione, dar și roluri din Donizetti – Roberto Devereux, și Belinni – Il pirata și Norma. Artista a afirmat următoarele:
Eu m-am specializat pe bel canto, pe care o numesc muzica de suflet. [8]
În paralel, a colaborat cu casa de discuri Opera Rara, iar directorul Patric Schmid a afirmat că Nelly Miricoiu era „soprana pe care a așteptat-o de 30 de ani”. [9] Împreună au reușit să înregistreze multiple lucrări din creația lui Rossini și Donizetti, de asemenea, au promovat muzica compozitorilor contemporani italieni Giovanni Pacini și Saverio Mercadante. Câteva opusuri remarcabile sunt opera Ricciardo e Zoraide de Rossini, operele Rosmonda d’Inghilterra și Maria de Rudenz de Donizetti, Maria, Regina d’Inghilterra de Giovanni Pacini, Emma d’Antiocchia de Saverio Mercadante.
Repertoriul sopranei include și roluri verdiene din operele Ernani, Luisa Miller, I vespri siciliani, Don Carlo. Unul din cele mai importante roluri pe care le-a interpretat Nelly Miricioiu este Violetta din La traviata.
A venit un reporter și m-a întrebat: „Știți în câte spectacole cu Traviata ați cântat?” Zic nu. Pentru că nu le număr niciodată. Și mi-a spus el: „340”. [10]
Alte roluri de succes au fost Mimi din La bohėme, Cio-Cio-San din Madame Butterfly de Puccini, Silvana din La Fiamma de Respighi, Adriana din Adriana Lecouvreur de Cilea și Francesca din Francesca da Rimini de Riccardo Zandonai. Totuși, unele dintre cele mai îndrăgite personaje sunt Iris din opera cu același nume de Mascagni, Silvana din La Fiamma de Respighi și Adriana Lecouvreur de Cilea. [11]
Timp de un deceniu, Nelly Miricioiu a lucrat cu David Harper, pianist care înțelegea și cunoștea elemente din tehnica vocală.
Am avut un profesor în Londra, (…), – un pianist foarte bun, cu o ureche perfectă, posesor al unor noțiuni de cânt privind stilul, limba originală a partiturii, limbi străine. Pe mine m-a ajutat, 10 ani l-am luat peste tot (…). El îmi spunea: ai grijă, că ție nu-ți place tenorul ăsta, și încerci să compensezi prin voce. […] Pentru că el îmi atrăgea atenția, am început să învăț să-mi creez spațiul propriu. (…) Când intru în scenă, nu spun că totdeauna reușesc, trebuie să am și legătura mea de suflet cu Dumnezeu! Și cu muzica. Sunt trei lumini pe care trebuie să le am obligatoriu. [12]
Pe tot parcursul vieții, Nelly Miricioiu a cooperat cu diverse case de impresariat, astfel, talentul său fiind apreciat de impresari renumiți ai vremii: Carlos Caballé (fratele lui Montserrat Caballé), Ioan Holender (fost director al Operei din Viena), Luiza Petrov. Totodată, soprana a avut ocazia să evolueze alături de mari personalități ale artei interpretative: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Franco Bonisolli, Alfredo Kraus, Jose Carreras, Jose Cura, Roberto Alagna, Giuseppe Taddei, Renato Bruson.
În prezent, Nelly Miriciou este invitată la diferite festivaluri și concerte private. Iubește romanțele, ceea ce o determină să organizeze diferite recitaluri de muzică românească în Anglia. Repertoriul său cuprinde lucrările compozitorilor Felicia Donceanu, Tiberiu Brediceanu, Achim Stoia, Gheorghe Dima, Sabin Pautza, Nicolae Bretan, George Enescu.
Pe parcursul carierei artistice, Nelly Miricioiu a fost prezentă la diverse manifestări ale Casei Regale a României, astfel cea de-a 60-a aniversare a sopranei a fost organizată de Principesa Margareta. În acea seară, Nelly Miricioiu a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”, „pentru că a adus renumele României pe toate meleagurile, prin măiestria cu care înterpretează un vast repertoriu, cuprinzând atât marile capodopere ale operei tuturor timpurilor, cât și opere rare, pe care prin talentul său le aduce la cunoștința publicului, pentru demnitatea și profesionalismul dovedite pe parcursul întregii sale cariere și pentru ssuținerea publică a evenimentelor Familiei Regale”. [13]
În prezent, Nelly Miricioiu lucrează cu tânăra soprană Aida Garifullina. [14]
Despre activitatea sa interpretativă și scenică, soprana a afirmat următoarele:
Sunt mult mai maestră în a muri și a suferi decât în a fi veselă și a mă bucura. [15]
Pentru întreținerea vocii, Nelly Miricioiu face vocalize în fiecare zi iar când studiază un nou rol, își cântă partea pianului, apoi secțiunile interpretative.
Artista afirmă despre ea:
Sunt convinsă că sunt arogantă, și prietenoasă, și generoasă și zgârcită – le am pe toate. [16]
O consider un artist desăvârșit, cu o voce vibrantă, agilă, o voce de coloratură dramatică înnăscută ce va rămâne în istoria artei interpretative prin numeroasele opusuri înregistrate pe CD, unele fiind scoase la lumina zilei în premieră.
Nelly Miricioiu este un nume emblematic al liricii românești. Datorită activității sale interpretative, școala românească de canto este apreciată și mai mult în lume.
REFERINȚE:
[1] Alex Vasiliu, Confesiuni improvizate, Editura Junimea, Iași, 2015, pag. 28.
[2] Cf. Claudiu Ionescu, Lumea românească, http://arhiva.formula-as.ro/2000/426/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-1637-print, accesat la data de 01.03.2020.
[3] Cf. Soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Seara de operă, ediție specială, Radio România Muzical, realizator Luminița Arvunescu, https://www.youtube.com/watch?v=s-QGupRmzRQ (17.02.2017), accesat la data de 02.03.2020.
[4] Alex Vasiliu, op. cit., p. 22.
[5] Ibidem.
[6] Alex Vasiliu, op. cit., p. 26.
[7] Cf. Soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Seara de operă, ediție specială, Radio România Muzical, realizator Luminița Arvunescu, https://www.youtube.com/watch?v=s-QGupRmzRQ (17.02.2017), accesat la data de 02.03.2020.
[8] Alex Vasiliu, op. cit., p. 20.
[9] Cf. Soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Seara de operă, ediție specială, Radio România Muzical, realizator Luminița Arvunescu, https://www.youtube.com/watch?v=s-QGupRmzRQ (17.02.2017), accesat la data de 02.03.2020.
[10] Alex Vasiliu, op. cit., p. 37.
[11] Cf. Idem, p. 39.
[12] Idem, op. cit., pp. 27-28.
[13] Op. cit., https://familiaregala.ro/presa/articol/revista-cultura-nelly-miricioiu-pentru-fundatia-principesa-margareta-22-noiembrie-2010 (01.04.2012).
[14] Cf. Muzică, regalitate, bunătate – cu soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Marea dragoste, Canal 33, realizator Alice Năstase Buciuta, https://www.youtube.com/watch?v=uWzgfCLsNLo (21.01.2020), accesat la data de 02.03.2020.
[15] Cf. Soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Seara de operă, ediție specială, Radio România Muzical, realizator Luminița Arvunescu, https://www.youtube.com/watch?v=s-QGupRmzRQ (17.02.2017), accesat la data de 02.03.2020.
[16] Alex Vasiliu, op. cit., p. 30.
BIBLIOGRAFIE:
A. Volume:
1. Vasiliu, Alex, Confesiuni improvizate, Editura Junimea, Iași, 2015
B. Web:
2. Ionescu, Claudiu, Lumea românească, http://arhiva.formula-as.ro/2000/426/lumea-romaneasca-24/lumea-romaneasca-1637-print, accesat la data de 01.03.2020
3. http://www.nellymiricioiu.com/
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nelly_Miricioiu
5. http://www.cantabile-subito.de/Sopranos/Miricioiu__Nelly/hauptteil_miricioiu__nelly.html
6. https://familiaregala.ro/presa/articol/revista-cultura-nelly-miricioiu-pentru-fundatia-principesa-margareta-22-noiembrie-2010 (01.04.2012)
7. https://familiaregala.ro/cautare/nelly+miricioiu/2
C. Emisiuni:
8. Muzică, regalitate, bunătate – cu soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Marea dragoste, Canal 33, prezentator Alice Năstase Buciuta,
https://www.youtube.com/watch?v=uWzgfCLsNLo (21.01.2020), accesat la data de 02.03.2020
9. Soprana Nelly Miricioiu, emisiunea Seara de operă, ediție specială, Radio România Muzical, realizator Luminița Arvunescu,
https://www.youtube.com/watch?v=s-QGupRmzRQ (17.02.2017), accesat la data de 02.03.2020
D. Înregistrări:
10. https://www.youtube.com/watch?v=XeaVyYZSZ6M
Antonia Cucerenco
Muzicologie, master anul II
Coordonator: prof. dr. asociat Alex Vasiliu