În 1994 ia naștere la Trieste, din inițiativa maestrului Igor Coretti Kuret, ucenic al lui Riccardo Muti, o orchestră care reunește tineri instrumentiști din diferite țări ale Europei – European Spirit of Youth Orchestra. De la acel moment până astăzi s-au adunat treizeci de ani, în care peste 2500 de tineri instrumentiști au avut ocazia să se perfecționeze sub îndrumările nespus de prețioase ale dirijorului și ale profesorilor îndrumători ai fiecărei partide.
.
Munca și tenacitatea maestrului Coretti, care a reușit să salveze proiectul de la desființare, au adus această inițiativă la un moment foarte important: trei decenii de activitate. Cu această ocazie festivă, începând cu data de 26 decembrie 2023, foști membri ai orchestrei, la invitația maestrului, s-au întâlnit în orașul Cuprija (Serbia) pentru a începe pregătirea în vederea susținerii de patru concerte în Belgrad, Novi Sad, Zagreb și Trieste. După doar șase zile de repetiții pe partide și tutti, cei aproximativ 60 de instrumentiști au oferit la data de 2 ianuarie 2024 primul concert la Belgrad în Sala Grande della Fondazione Kolarac, în program fiind incluse uvertura Norma de Vincenzo Bellini, Simfonia a VIII-a de Antonin Dvorak, Dansurile Polovțiene din opera Prințul Igor de Alexandr Borodin, iar ca bis, Pomp and Circumstance de Edward Elgar.
.
Aceeași succesiune de lucrări a fost urmată și în cel de-al doilea concert din 3 ianuarie 2024, de la Novi Sad în Gradska Koncertna Dvorana. Concertul din 4 ianuarie susținut la Sala del Novinarski Dom (Zagreb), a creat mari emoții atât dirijorului, cât și instrumentiștilor, din cauza unor întârzieri nedorite care nu au permis probe de sunet, o scurtă repetiție, încălzirea adecvată instrumentelor de suflat și concentrarea necesară pe care simfonia de Dvorak o solicită. Chiar și în aceste condiții, în ciuda unui început mai dificil, orchestra a prezentat publicului un concert de calitate, în care nu s-a mai cântat Pomp and Circumstance, ci Toreadorul din Suita nr. 1 din opera „Carmen”. Ultimul concert susținut în minunata sală a teatrului „Politeama Rossetti” din Trieste, a fost totodată, și cel mai reușit. Un program complet cu două bisuri au încântat numerosul public, în care se afla și o parte din autoritățile de stat italiene.
.
Aceste succese pe scenele amintite au fost posibile datorită celor doi dirijori, care au urmărit întotdeauna la repetiții calitatea sunetului și modul în care fiecare instrumentist transmite mesajul muzicii: maestrul Igor Coretti Kuret (care a dirijat simfonia de Dvorak, Pomp and Circumstance și Toreadorul) și Nenad Petkovic (care a condus uvertura și Dansurile Polovțiene). Acești doi dirijori au oferit tinerilor instrumentiști un nou mod de a privi studierea unei partituri, dincolo de executarea unor note pe un anumit ritm. Astfel, am învățat să folosim nuanțele în diverse moduri, să urmărim o frazare corectă, un sunet calitativ și potrivit diferitelor situații care apar pe parcursul unei lucrări mai ample, să ascultăm mult mai atent pe cel de lângă noi, precum și multe alte detalii.
.
Pentru fiecare membru care a alcătuit cu această ocazie aniversară orchestra, „experiența ESYO” va reprezenta un moment foarte important în parcursul lor evolutiv. Chiar dacă timpul alocat a fost relativ scurt (zece zile), noi nu am alcătuit doar un ansamblu de oameni, ci am reușit să formăm un grup de prieteni care cântă împreună muzica pe care o îndrăgesc. ESYO nu doar pregătește din punct de vedere muzical tineri din diferite țări, ci oferă un spațiu al dialogului, al întâlnirii în care fiecare învață de la celălalt, mai ales când ai de-a face cu tineri muzicieni din Italia, Serbia, Slovenia, Croația, Albania, Spania, Rusia, Bosnia și Herțegovina, România.
.
Timpul este inexorabil iar efectele lui nu cruță pe nimeni. În ciuda vârstei onorabile de 66 de ani, urăm maestrului Igor Coretti Kuret, spor și ajutor în continuarea acestui proiect, care sperăm să nu se oprească la treizeci de ani, ci să ajungă la șaizeci, nouăzeci și, pe scurt, să fie viu un timp cât mai îndelungat, la același nivel înalt la care se află acum.
.
Ioan Nechita, anul II, Muzicologie, UNAGE Iași