În seara de 17 iunie, în sala Eduard Caudella a avut loc un eveniment special: concertul Opera Aperta – Spectrum XXI. Aflat la a X-a ediție, proiectul a devenit o emblemă a învățământului muzical din spațiul academic ieșean, datorită rezultatelor deosebite avute de studenți pe parcursul acestei decade, fiind coordonați cu dăruire de profesorii disciplinei Teoria Muzicii. Opera Aperta a fost un proiect inițiat și susținut de prof. univ. dr. Gheorghe Duțică (prezent și în acest an la acest eveniment) și a fost continuat de prof. univ. dr. Luminița Duțică, alături de colaboratorul lect. univ. dr. Lucian Cheran. Principalul obiectiv al acestui demers a fost însușirea limbajelor muzicale contemporane și materializarea lor în compoziții personale însoțite de partitură, prezentate publicului în cadrul concertului final. După cum mărturisea profesorul Gheorghe Duțică: „Opera Aperta este poarta de acces către descoperirea de sine, șansa de a explora dimensiunile nebănuite ale propriei creativități. Astfel este valorificată puterea de a gândi, de a spune și de a face altfel, șansa de a te opune rutinei, convenției, clișeului, lucrului gata făcut”. Tinerii interpreți sunt stimulați la autoprovocare, la descoperirea unui nou orizont, realizând un exercițiu de libertate artistică și creativitate.

.

După o riguroasă selecție, au fost prezentate publicului compoziții remarcabile ale studenților Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, rezultând o vastă paletă de sonorități neconvenționale, o multitudine de stiluri cu influențe din muzica academică, jazz sau folclor, interpretate de tineri artiști cu abilități tehnice și expresive remarcabile.

Concertul a debutat cu doi invitați care au interpretat lucrări reprezentative pentru muzica contemporană românească. Flautistul Călin Fărcășel (conf. univ. dr.) a deschis Opera Aperta cu interpretarea a două lucrări pentru flaut solo semnate de Octavian Nemescu (Introducere și Allegro), spectaculoase prin expresivitate și tehnicitate. În continuare, studentul Narcis Arhire (anul III clarinet, clasa conf. univ. dr. Daniel Paicu) a oferit publicului intonații arhaice, desprinse din paleta sonoră specifică semnalelor de luptă ale celților, prin interpretarea lucrării Carnyx pentru clarinet solo de Șerban Nichifor.

Studenții s-au remarcat prin creativitatea și curajul prin care au abordat limbaje sonore contemporane și descoperirea noilor valențe interpretative. Din acest motiv, o mare pondere a creațiilor au fost destinate instrumentelor solistice. Bianca Stan în Liniște pentru vioară solo a dezvăluit multiplele stări nocturne ce preced adâncirea în somn, Elize Hargalaș (Zilberman) în Disturbo pentru pian solo a conturat un discurs cu numeroase surprize sonore. Alberto-Ioan Pleșcan a extras lucrarea Intermortum pentru saxofon solo dintr-o suită mai amplă, ce s-a remarcat prin complexitatea limbajului și multiplele elemente inovatoare (tipuri de atac, alternarea registrelor), fiind deosebit de apreciat. O altă compoziție ce s-a distins în acest concert a fost Metamorfoza pentru fagot solo de Andrei Lupu prin caracterul surprinzător, inovator, plin de contraste și provocări tehnice.

Dintre creațiile cu un caracter meditativ, cu rezonanțe romantice, s-a remarcat Teodor MacsimovEv fo nedrag pentru chitară solo și Daniel RudichiLicorice, pentru pian solo, care a creat un cadru sonor melancolic, cu influențe din muzica impresionistă. Angela Cobîlas (Șveț), prin Rugăciune pentru Ucraina pentru tubă solo, a realizat un omagiu sonor ce reamintește de drama războaielor de astăzi, iar Andreea Antonică, prin Tock without Tick pentru pian solo, dezvăluie spiritul său ancorat în realitatea contemporană. Nu în ultimul rând, studenții Adrian-Ștefan Marcu (Ecouri pentru violă solo), Andrei-Florian Barbu (Dialoguri…, pentru contrabas solo)și Vasile-Andrei Daraban (Spectru pentru clarinet solo) au demonstrat asimilarea limbajului muzical contemporan și veleități tehnice, care le-au pus în valoare ingeniozitatea creatoare.

De asemenea, tinerii compozitori au creat lucrări destinate grupurilor instrumentale, precum trio-ul de jazz Escape pentru pian, chitară bas și baterie de Vlad Gheorghiu, care a readus în atenția publicului ritmuri energice de swing, parafraze din lucrări celebre și energia specifică muzicii de jazz contemporan. Au interpretat Vlad Gheorghiu (pian), Cristian Popa (chitară bas), conf. univ. dr. Constantin Stavrat (baterie).

Un moment emoționant a fost creat de prof. univ. dr. Luminița Duțică prin lucrarea Dor de haiku pentru cor mixt, versuri de Gheorghe Duțică, dedicat ansamblului coral Aperta dirijat de Florin David, creat special pentru acest eveniment: Georgeana-Sandra Șarban (soprană), Milena Sălbatecu  (soprană), Ilinca Scoarță (soprană), Andreea Moroșanu  (soprană), Andreea Marian (alto), Iana Talmazan (alto), Silvia Mleșniță (alto), Ovidiu Manolache (tenor), Andrei Antal (tenor), David Serea (tenor), Radu Roman (tenor), Gabriel Năstasă (bariton), ȘtefanRadu Iacob (bas). Astfel, a luat naștere o poveste sonoră miniaturală, în care este evocată delicatețea și eleganța culturii japoneze. Acest ambient sonor diafan este realizat prin citarea și prelucrarea cântecului tradițional Sakura, specific sărbătorii florilor de cireș, în care au fost integrate elemente specifice limbajului contemporan: polifonia de atacuri și cea punctualistă, declamații vocale, șoapte.

.

Lucrarea Tension pentru flaut, violoncel și pian dezvăluie măiestria componistică și ingeniozitatea compozitorului Alexandru-Gabriel Trufia, care a prezentat publicului versiunea digitală a creației sale, iar în final, am asistat la un moment deosebit de inspirat, realizat de MariaSerena Crețu și Iulia-Georgiana Sandu. Zestrea pentru clarinet și pian este o parodie muzicală ce a pornit de la obiceiul negocierilor zestrei fetelor în prag de măritiș, ce are la bază cântecul Mariei Tănase Văleleu. Interpretele au dat dovadă de ingeniozitate în construcția discursului muzical, dar și de veritabile calități actoricești.

În finalul concertului, studenții au fost răsplătiți cu ropote de aplauze, dar și cu numeroase premii. La categoria Compoziție a fost acordat premiul III: Adrian-Ștefan Marcu; Andrei-Florian Barbu; Teodor Macsimov; premiul II: Angela Cobîlas; Daniel Rudichi; Andreea Antonică; premiul I: Vasile-Andrei Daraban; Maria-Serena Crețu, Iulia-Georgiana Sandu; Alexandru-Gabriel Trufia; Bianca Stan; Elize Hargalaș; Alberto-Ioan Pleșcan; Andrei Lupu; Vlad Gheorghiu. Iar pentru Interpretare au fost acordate următoarele distincții: Premiul III – Adrian-Ștefan Marcu; Andrei-Florian Barbu; Teodor Macsimov; premiul II – Daniel Rudichi; premiul I – Vlad Gheorghiu; Vasile-Andrei Daraban; Alberto-Ioan Pleșcan; Bianca Stan; Ansamblul Aperta; Elize Hargalaș; Andrei Lupu; Maria-Serena Crețu, Iulia-Georgiana Sandu. Trofeul pentru Interpretare i-a fost acordat fagotistului Andrei Lupu, iar cel pentru Compoziție saxofonistului Alberto Pleșcan.

Apreciem efortul depus de studenți și profesorii îndrumători în realizarea acestui amplu demers, în care studenții sunt provocați să creeze și să interpreteze propriile lucrări. De asemenea, ne dorim ca acest proiect să își mențină continuitatea, având acest nobil rol de a deschide orizonturile tinerilor artiști.

.

Cronică semnată de asist. univ. dr. MIHAELA RUSU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *