În zilele de 25 şi 26 februarie 2022, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a fost gazda Colocviului Naţional de Muzicologie, eveniment organizat de Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi cu Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte. Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, colocviul poate fi considerat un eveniment de tradiție în rândul manifestărilor culturale ieșene, având ca scop investigarea istorico-stilistică şi structurală a fenomenului muzical, prin evidențierea conexiunilor interdisciplinare dintre arta sonoră şi literatură, istorie, arte vizuale, arhitectură, coregrafie, teatru, cinematografie, alte ştiinţe umaniste sau reale. Fiind destinat atât cadrelor didactice din învățământul artistic, cât și elevilor, studenților, masteranzilor și doctoranzilor din domeniul muzical sau din cadrul unor instituții cu profil general de studiu, acest eveniment oferă un prilej de provocare a minții și stimulare a creativității prin diversitatea opțiunilor de cercetare, prin libertatea alegerii subiectelor și formarea unei viziuni globale asupra muzicologiei în raport cu alte direcții de investigație științifică.

Având ca președinte de onoare pe muzicologul, compozitorul și îndrăgitul profesor univ. dr. Gheorghe Duțică, Colocviul Național de Muzicologie este însufleţit în fiecare an de imboldul mobilizator și eforturile organizatorice ale d-nei prof. Maria-Georgeta Popescu, coordonatoarea acestui proiect de peste două decenii, care s-a dedicat cu pasiune profesiei sale, urmărind atingerea unor standarde tot mai înalte. Demersul realizării unui asemenea eveniment presupune multă voință, perseverenţă, depăşirea unor obstacole inevitabile, iar dna M. G. Popescu reuşeşte să asigure fiecărei ediţii un caracter incitant, eteroclit prin mobilizarea un număr considerabil de participanți, deopotrivă profesori şi discipoli, muzicologi specializaţi în cercetare şi interpreţi cu interes spre zona analizei muzicale.

În cadrul festivităţii de deschidere, care s-a desfășurat în seara zilei de 25 februarie, în sala „Eduard Caudella” a universității ieșene, a avut loc lansarea celui de-al XVII-lea volum al Studiilor de muzicologie, cuprinzând 24 de lucrări, dintre care 14 sunt semnate de cadre didactice. Tematica studiilor, reunite sub cupola unificatoare a titlului generic Artă și interdisciplinaritate, reflectă o mare diversitate a zonelor de interes din sfera muzicologiei contemporane: istoria muzicii, stilistică și estetică muzicală, analiză structurală și de limbaj sonor, stilistica interpretării, etnomuzicologie și folclor, bizantinologie, didactică și petodica predării în învățământul muzical preuniversitar. Volumul a ajuns în prezent la o formă elegantă și rafinată la nivel de aspect, tehno-redactare, design grafic datorită echipei de editare, din care fac parte: conf. univ. dr. Diana-Beatrice Andron, Director al Editurii Artes Iași, prof. dr. Loredana Elena Marus, prof. drd. Gabriela Rusu și prof. dr. Ilie Gorovei.

Secțiunea intitulată In memoriam din deschiderea volumului este dedicată, în acest an, personalității emblematice din domeniul componistic românesc, Cristian Misievici (1953-2020). Creația acestuia reflectă o fascinantă capacitate de sinteză a limbajelor muzicale tradiționale și moderne, valorificate prin tehnici de scriitură savant elaborate, integrând într-o manieră echilibrată, moderată și originală elemente ale stilurilor consacrate din istoria muzicii și procedee componistice specifice avangardei românești din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Viața și activitatea acestuia au fost prezentate în deschiderea colocviului într-o manieră sensibilă, literară și deosebit de caldă de către prof. univ. dr. Carmen Chelaru, sora compozitorului, sub forma unui reportaj video prin care ne-au fost dezvăluite aspecte personale din formarea și evoluția acestuia, pornind de la contextul „Iașiului patriarhal” în care s-a născut și copilărit, urmărind etapele vieții și activității sale la Conservatorul din Iași și Academia de Muzică din Cluj-Napoca, până la încetarea sa din viață din anul 2020. Ulterior, au luat cuvântul prof. univ. dr. Dan Prelipcean, personalitate consacrată a artei interpretative românești, căruia compozitorul C. Misievici i-a dedicat cvartetul intitulat Meditând la o lume sonoră a Barocului, prof. univ. dr. Laura Vasiliu, Director al Centrului de Cercetare Știința muzicii, care a realizat o prezentare elocventă și echilibrată asupra personalității sale creatoare, din perspectiva unui muzicolog cu îndelungată experiență analitică și stilistică în descoperirea trăsăturilor definitorii pentru traseul evolutiv ale unui compozitor. În final, i-am ascultat pe cunoscutul scriitor, jurnalist, redactor TV și Radio Grigore Ilisei, care ne-a încântat cu reflecțiile și finele sale observații referitoare la cultura românească, perioada dificilă dinaintea Revoluției și la aportul semnificativ al lui C. Misievici în promovarea unei muzici valoroase, elitiste, necompromise de ideologia comunistă și pe prof. univ. dr. Viorel Munteanu, compozitor și muzicolog ieșean, rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” în perioada 2004-2012, care a precizat importanța promovării și interpretării creațiilor românești din ultima jumătate de secol, prin includerea acestora în recitaluri, concerte și festivaluri de muzică contemporană.

În cea de-a doua zi a Colocviului Naţional de Muzicologie, am avut ocazia să asistăm la un veritabil maraton al comunicărilor ştiinţifice incluse în volumul al XVII-lea de Studii muzicologice. Am avut ocazia să îi ascultăm pe: Loredana Muntean (lect. univ. dr. la Universitatea Oradea), Sarah Weidenfeld (lect. univ. dr. la Colegiul Pedagogic, Ierusalim), Morel Koren (profesor dr. la Univ. Bar-Ilan, Ramat Gan), George-Toderică Mucea (profesor dr. la Clubul Copiilor, Rădăuți), Amalia Szücs-Blănaru (profesor dr. la Școala Gimnazială Vaskertes, Gheorgheni), Anca Sîrbu (lect. univ. dr. la Univ. Națională de Arte „G. Enescu”, Iași), Viaceslav Bînzari (profesor dr. la Colegiul Național de Artă „O. Băncilă”, Iași), Livia-Luiza Botez (profesor la Colegiul de Artă „O. Băncilă”, Iași), Claudia Nezelschi (profesor dr. la Școala Gimnazială „G. Călinescu”, Iași). Pe lângă prezentările audiate în sală, în volum au mai publicat: Yevgheniia Bondar (șef al Departamentului de Dirijat cor academic din cadrul Academiei Naționale de Muzică „A. V. Nezhdanova”, Odessa), Rodica Burghelea (profesor la Dasman Bilingual School, Kuwait), Dragoș Andrei Cantea (titular general DAC Music Performance, co-fondator și director artistic Classix Festival), Constantin Sandu (prof. adjunct dr. la Escola Superior de Música e Artes do Espectáculo, Porto), Mihaela-Sanda Popescu (profesor dr. la Liceul de Arte „C. Brăiloiu”, Târgu-Jiu), Serhii Savenko (lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Dirijat cor, Academia din Odessa), Oleksandr Vila-Botsman (lect. senior la aceeași Academie de Muzică din Odessa).

În cadrul secţiunii pentru masteranzi, studenţi, elevi, am avut bucuria de a asculta câteva comunicări realizate de cercetători tineri, aflaţi încă în proces de învăţare, asimilare şi pregătire pentru cariera muzicală: Iustin Apopei, Viviana Radu-Țaga, Marian Petrică, Alexandru Ioan Roman (elevi ai Colegiului Național de Artă „O. Băncilă” Iași, îndrumați de profesor dr. Carmen Almășanu și lect. univ. dr. Ioan Florin Diaconu), Denisa Luța, Miriam-Ioana Obadă, Ana-Vanessa Păduraru, Robert Burcă (studenți la studiile de licență din cadrul Universității Naționale de Artă „G. Enescu” Iași, coordonați de conf. univ. dr. Loredana Iațeșen și lect. univ. dr. Mihaela Balan) George-Ștefan Coman, Ștefan-Iustin Platon, Sorin-Iulian Apricopoaie și Marian-Ștefan Brighiu (masteranzi ai aceleiași universități, fiind coordonați de prof. univ. dr. Laura Vasiliu, respectiv conf. univ. dr. Irina-Zamfira Dănilă – ultimii doi participanți).

Colocviul Naţional de Muzicologie reuneşte în fiecare an un număr impresionant de participanţi, ajungând un eveniment cultural-artistic cu care oraşul Iaşi se poate mândri la nivel naţional şi chiar internaţional. Felicităm demersurile dnei profesoare Maria-Georgeta Popescu şi rezultatele frumoase obţinute prin organizarea anuală a Colocviului Naţional de Muzicologie. Să ne revedem cu bine la următoarea ediţie, cu acelaşi avânt şi aceeași dăruire!

Lect. univ. dr. Mihaela-Georgiana Balan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *