Secțiunea academică a celei de-a XXIV-a ediții a Festivalului Muzicii Românești s-a deschis în data de 15 octombrie 2022, de la ora 17, în sala „Eduard Caudella” din Iași, prin lansarea volumului intitulat Duet pe partitura timpului. Convorbiri cu Ioan Morna, semnat de cunoscutul muzicolog și jurnalist ieșean, prof. dr. Alex Vasiliu. Prezența dumnealui pe scenă ne încântă de fiecare dată prin conținutul de idei și informații extrase din surse atent cercetate, prin marea diversitate de subiecte abordate și provocarea la dialog.

Fiind o prezență constantă atât în edițiile anterioare ale festivalului, cât și în cadrul evenimentelor din acest an, autor al unor volume semnificative de cercetare muzicală și a numeroase cronici, recenzii, reportaje, Alex Vasiliu a devenit o voce cunoscută și respectată în mass-media românească actuală. În calitate de jurnalist specializat în domeniul muzical, a scris  articole și publică în continuare în numeroase reviste cu profil cultural-artistic (Cronica, Muzica, Convorbiri literare, Cronica Veche, Actualitatea muzicală), în cotidienele Monitorul, Ziarul de Iași, etc. În sfera jurnalismului de radio și televiziune, este realizator de emisiuni cunoscute auditorilor și telespectatorilor, unde a abordat genuri precum: actualitate muzicală, convorbiri, interviuri cu personalități de prestigiu, reportaje și documentare TV. Între anii 1990-1992 a fost realizator de emisiuni în cadrul Radio Iași, iar în perioada 1992-2019, a realizat emisiuni la TVR Iași precum: Tescanul eternei reveniri (4 episoade), Opera din Iași la aniversare (11 episoade), Richard Oschanitzky:Don’t Be Sad, Cornel Chiriac – Un idol, o legendă, Enescu în Iașul anului 1917 ș.a.

Timp de 10 ani, începând cu anul 1999, Alex Vasiliu a inițiat Festivalul Internațional de Jazz „Richard Oschanitzky”, difuzat de către TVR Iași și organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German și Institutul Francez din Iași. De asemenea, în anul 2006, a colaborat cu Radio Trinitas, realizând emisiunea Civilizația Muzicii. Începând cu anul 1996, a devenit profesor asociat la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”din Iași, unde a început să predea disciplinele Istoria Jazz-ului și Jurnalismul muzical.

În sfera muzicologică, Alex Vasiliu a colaborat la realizarea unor volume colective precum: Estetica muzicală. Un altfel de manual (Editura Universității de Naționale de Arte de Muzică, București, 2007), Muzicologia și jurnalismul. Prezența muzicii clasice în media românească de după 1989 (Editura Artes, Universitatea de Arte „George Enescu”, Iași, 2007). Ca autor individual, a publicat: Dialoguri neprotocolare (Editura Cronica, Iași, 2005), Creația lui Richard Oschanizky. Trăsături stilistice (Editura Timpul, Iași, 2008) și volumul actual, lasnat în cadrul Festivalului Muzicii Românești din acest an.

În primele pagini ale volumului Duet pe partitura timpului – Convorbiri cu Ioan Morna (Editura Muzicală, București, 2022), autorul mărturisește că, în această carte, „adună crâmpeie despre istoria muzicii ieșene, de fapt, despre istoria muzicii, românești”, sub forma unei „reverențe în fața Omului și Muzicianului Ioan Morna (1943-2019)”. Conținutul acestei publicații nu face referire doar la cariera muzicală în calitate de pedagog, violonist și dirijor a lui Ioan Morna, ci și la mărturiile sale legate de artiști valoroși, ca de pildă dirijorul Ion Baciu, muzicologul George Pascu, care au însemnat pentru acesta un izvor nesfârșit de inspirație și pasiune în ceea ce privește muzica, valoarea și frumusețea ei. Nu trebuie omis faptul că Ioan Morna, în interviul acordat muzicologului Alex Vasiliu, descrie cu minuțiozitate începuturile sale anevoiase, despre colegii și profesorii din cadrul Conservatorului ieșean (unde a și studiat), impresiile despre violoniști, interpreți veniți în turneu la Iași, dirijori și, nu în ultimul rând, despre activitatea sa pedagogică, vocația pentru munca didactică, despre dragostea sa neprețuită pentru această profesie.

Introducerea în atmosfera acestui eveniment special a fost realizată de conf. univ. dr. Loredana Iațeșen, coordonator al ediției festivalului din acest an și moderator în cadrul lansării de carte, care a realizat o frumoasă descriere a stilului de cercetare și redactare muzicologică descoperit în volumul autorului Alex Vasiliu. Dumneaei a precizat că ceea ce îl particularizează de alți muzicologi este prezentarea accesibilă a unui segment din istoria postbelică a culturii muzicale ieșene, dintr-o dublă perspectivă: „cea a interpretului trăitor al fenomenului muzical”, care activează cu și printre alți interpreți și „cea a criticului, muzicologului, cercetătorului” care adună date istorice, asociindu-le cu experiențe personale, pentru a crea o relatare vie, o istorie trăită. Dialogul cu Ioan Morna este transpus în paginile prezentei cărți cu multă atenție la detalii și acribie științifică, adunând informații din surse verificate, inserând aspecte relevante despre muzica ieșeană într-o manieră de a scrie caracterizată de Loredana Iațeșen prin „stil șlefuit al cărții”. Moderatoarea ne-a schițat, de asemenea, în linii generale, conținutul cărții: începuturile întârziate ale lui Ioan Morna, crearea Cvartetului „Moldova” la sugestia lui George Pascu, intrarea în „era” Filarmonicii, opțiunile repertoriale și practica sa pedagogică, datorită căreia numeroși discipoli au ajuns să profeseze la nivel internațional.

Loredana Iațeșen (actualmente conferențiar universitar în cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, la catedra de muzicologie) este un muzicolog cunoscut în mediul artistic ieșean, atât prin volumele de specialitate publicate Opera expresionistă în limba germană (Editura Artes, Iași, 2015) și Muzica modernă. Stil-Gen-Limbaj (Editura Artes, Iași, 2015), cât și prin participările la conferințe, realizarea unor studii de cercetare muzicologică în volume și baze de date internaționale. De asemenea, este un îndrăgit profesor și îndrumător pentru studenții Universității de Arte din Iași de la secțiile Muzicologie, Compoziție, Dirijat, Muzică și Muzică religioasă, activând în plan didactic de aproape 20 de ani!

În continuarea evenimentului, a preluat cuvântul conf. univ. dr. Oana Severin, care a vorbit despre personalitatea echilibrată a lui Ioan Morna atât în calitate de coleg, cât și de profesor. Dumneaei a rememorat, totodată, momente semnificative din istoria culturii muzicale ieșene din perspectiva interpreților, a celor care au contribuit activ la dezvoltarea învățământului artistic din spațiul moldav, la promovarea creațiilor muzicale românești prin integrarea acestora în programele de concert și în repertoriile pe termen lung ale orchestrelor, formațiilor camerale și ale soliștilor.

Oana Severin (în prezent conferențiar universitar la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, secția Canto clasic) este o îndrăgită artistă din spațiul muzical ieșean, prin participarea la diverse evenimente atât în cadrul muzicii jazz, cât și în spectacolele de operă sau recitalurile de lied: Festivalul de la Sibiu, din 1992 – premiul „Dan Mîndrilă; Festivalul de Jazz de la Costinești, 1992; Masterclassul-ul organizat în cadrul festivalului menționat antecedent, unde au participat personalități ale jazz-ului românesc – Johnny Răducanu, Florian Lungu, Alexandru Șipa, ș.a.; Festivalul de Lied Românesc, Brașov (2004), unde a obținut Premiul I; Concursul Internațional „Vicenzo Bellini”, Caltanisetta, Italia, (2009), la care a câștigat Premiul al III-lea.

Autorul volumului a completat descrierea legată de Ioan Morna, vorbind  despre „modestul”, „metaforicul” muzician ieșean, subliniind talentul acestuia în arta exprimării verbale și scrise, pe care, din păcate, nu l-a valorificat. Publicul a avut ocazia să asculte mărturii înregistrate despre Ioan Morna, precum cea exprimată de una din fostele sale eleve, Maria Crișan Onofrei, care a relatat pe scurt despre calitățile acestuia de pedagog și violonist, iar în final și-a exprimat aprecierea pentru inițiativa muzicologului Alex Vasiliu, care a reînsuflețit crâmpeie ale muzicii de altădată.

Un moment special al acestei lansări a fost reprezentat de o înregistrare cu Ioan Morna însuși, care povestea despre întâlnirea cu Sergiu Celibidache în cadrul unei emisiuni realizate de TVR, din 2006. O dovadă clară a harului său oratoric se poate observa în modul său de a vorbi, de a articula cuvintele și de a evidenția importanța ideilor și manierei lui Sergiu Celibidache de a dirija – „o personalitate covârșitoare”, „sensibilitate vibrantă”, „intepretare limpede”, „artist total”.

În finalul evenimentului, câțiva prieteni, martori direcți, apropiați ai lui Ioan Morna (Iosif Dumitru, Sever Dumitrache) au vorbit live despre personalitatea acestuia, iar spectatorii prezenți în sală, aparținând unor generații diferite de muzicieni, au primit în dar câte un volum cu autograful autorului Alex Vasiliu.

Lavinia Mazilu, Master anul I, Muzicologie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *