În data de 16 octombrie 2024, în cadrul Festivalului Muzicii Românești, ediția a XXVI-a, a avut loc recitalul vocal-instrumental „Splendori ale cântului românesc”, susținut de duo-ul vocal-instrumental RoxMarIS.

.

Interpretele Roxana Toma și Marta Burduloi au avut amabilitatea și disponibilitatea de a-mi acorda un interviu:

Ana Cușnir: Deși înființat recent, duo-ul vocal-instrumental RoxMarIS desfășoară o frumoasă și bogată activitate prin recitalurile susținute cu diferite ocazii (de exemplu, Zilele Culturii la Siret, ediția a XXXII-a, în perioada 3-6 octombrie 2024) și în diverse locații culturale din municipiul Iaşi: Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Palatul Culturii, Palatul Braunstein, Muzeul Unirii. Ce mesaj ați dorit să transmiteți publicului prin programul abordat în recitalul de astăzi, cum ați influențat emoțiile și percepțiile celor care vă ascultă?

Marta Burduloi:  Întotdeauna am considerat că un repertoriu pe care îl pregătim pentru un recital sau pentru un festival, cum e în cazul acesta, trebuie să transmită ceva. Nu poți transmite dacă nu trăiești ceea ce cânți. Așa spunea doamna mea profesoară, distinsa soprană Adriana Severin: „Atunci când tu nu simți, nici auditoriul nu va simți nimic”. Așa că, atunci când alegem lucrările pentru programul unui eveniment, ne gândim ca sentimentele transmise să treacă mai întâi prin noi.

.

Ana Cușnir: Programul recitalului de astăzi evidențiază afinitatea dumneavoastră pentru repertoriul muzicii românești de inspirație laică. Există o temă dominantă prin care v-ați propus să stimulați atenția și sensibilitatea publicului?

Marta Burduloi: Cred că sunt mai multe teme, dintre care aș putea enunța dorul, dragostea, jalea, căutarea liniștii, inima care trece prin mai multe faze sau ipostaze. Cred că atunci când simți românește, poți cânta și transmite românește.

Ana Cușnir: În calitate de muzician activați pe numeroase planuri: didactic, interpretativ, dirijoral și sunteți pasionată atât de interpretarea vocală, cât și de cea pianistică, după cum putem observa și în programul recitalului, prin abordarea unei partituri pentru pian la patru mâini. Cum gestionați tranziția între cele două roluri în timpul recitalului?

Marta Burduloi: Nu știu dacă m-am gândit că este o tranziție sau ceva distinct, cred că atunci când lucrezi la ceva cu pasiune, cu drag, cu plăcere, trecerile acestea sunt inobservabile, le faci doar de drag.

Ana Cușnir: Aveți o amplă activitate artistică și didactică, în calitate de pianistă, în ipostază solistică și de corepetitor, activând totodată ca profesor la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași. Cum a evoluat stilul dumneavoastră de-a lungul timpului? A existat o schimbare în abordarea artistică sau în perspectiva interpretativă de când ați debutat?

Roxana Toma: Cred că stilul fiecărui interpret se conturează din copilărie, după care se dezvoltă în perioada studiilor universitare și atinge apogeul la maturitate, în funcție de evoluția individuală. Eu recunosc că din experiența mea didactică am „furat”, ca să zic așa, mai multe lucruri de la elevii mei, prin prisma faptului că le spuneam lor să facă ceva și ulterior am avut  o revelație că mi-ar fi folositor acest aspect.

Ana Cușnir: În plan interpretativ abordați un repertoriu variat care include atât lucrări solistice, cât și partituri de acompaniament pentru cor, voce, alte instrumente sau lucrări aranjate la patru mâini. Pasiunea, măiestria și sensibilitatea dumneavoastră artistică se remarcă în fiecare interpretare, conferindu-le un loc special în lumea muzicii. Care sunt provocările și satisfacțiile în interpretarea muzicii la patru mâini împreună alături de colega dumneavoastră, doamna Marta Burduloi?

Roxana Toma: Provocarea e simplă. Suntem amândouă persoane foarte ocupate, lucrăm atât la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, cât și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, iar în puținul timp pe care îl avem, reușim să ne întâlnim și să facem repetiții. Faptul că acest proiect a pornit dintr-o pasiune care ne stimulează și ne ajută enorm duce la realizarea unor evenimente frumoase, iar momentele deosebite precum acest recital ne aduc bucurie atunci când primim aplauzele publicului. Aceasta este răsplata noastră!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *