Se știe, sau nu, 2 aprilie este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. În jurul acestei zile, organizațiile promotoare ale cauzei persoanelor cu autism desfășoară activități în toată lumea, pentru a atrage atenția asupra problematicii afecțiunii. Tematica evenimentelor din anul 2019 a fost intitulată „O nouă viziune pentru autism – dragoste necondiționată”.

1-aprilie-e1553077744349-820x300

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (filiala Iași), a organizat, în cadrul ediției a XI-a a campaniei „Arată că îți pasă!”, manifestări dedicate copiilor și tinerilor în cauză. Mai întâi, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, a fos programat în seara de 1 aprilie concertul caritabil Armonii Albastre. A doua zi a fost realizat un flashmob în Atrium, Palas, iar prin iluminarea în albastru a Camerei de Comerț și Industrie, a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” și a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, Iașiul a participat la campania internațională „Light it up blue”, în semn de solidaritate cu persoanele autiste.

descărcare Concertul Armonii Albastre a fost susținut de cvartetul Ad libitum împreună cu invitatul special, pianistul Daniel Goiți. Formația camerală a luat naștere în anul 1988, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, membrii inițiali fiind Adrian Berescu (vioara I), Şerban Mereuţă (vioara II), Bogdan Bişoc (violă) și Filip Papa (violoncel).

S-au format sub îndrumarea profesorului Bujor Prelipcean și au participat la cursurile de măiestrie susținute de membrii unor cvartetelor de renume – Fine Arts, Juilliard, Amadeus. Au obținut în 1997 Marele Premiu, Premiul Presei şi Premiul mecenatului muzical la Concursul de la Evian, Franța – competiție de gen considerată printre cele mai importante din lume. Altă recunoaștere importantă este Premiul I la Concursul „Max Reger” din Germania.

Cvartetul Ad libitum a întreprins turnee în Europa, fiind invitat la festivaluri de prestigiu cum sunt Printemps des Arts (Monte Carlo), Orlando Festival (Olanda), Luberon (Franța), Bensheim (Germania), Gstaad (Elveția), Maribor (Slovenia). A susținut recitaluri în săli de concerte cunoscute: Musée D’Orsay şi Cortot (Paris), Diligentia (Haga), De Doelen (Rotterdam), Concertgebouw (Amsterdam), Konzerthaus (Berlin), Kaisersaal (Frankfurt), Beethoven Haus (Bonn), Temppeliaukion (Helsinki), Ateneul Român (București), Filarmonica Moldova (Iaşi).

Ad libitum a realizat înregistrări radio şi de televiziune mai întâi la la TVR Iaşi, apoi la TVR Cultural, Radio France, Hessischen Rundfunk, Südwestrundfunk. În luna aprilie a anului 2008, formația camerală a devenit cvartet de stat al Filarmonicii Moldova din Iași.

După dispariția lui Adrian Berescu, la vioara I a cântat Alexandru Tomescu, iar din primăvara anului 2018, acest pupitru este deținut de Remus Azoiței.

pic

Pianistul Daniel Goiţi şi-a însuşit primele noţiuni la Şcoala de Muzică din Reşiţa, fiind apoi elev al Liceului de Muzică din Cluj-Napoca. Și-a continuat studiile cu profesoara Ninuca Oşanu Pop la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din același centru cultural și s-a perfecționat la Academia de Arte din Berlin.

A primit distincții la numeroase competiții prestigioase, dintre care menționez Premiul I la Concursul Internațional „George Enescu” (București) și Premiul I la Concursul Internațional „Arthur Schanbel” (Berlin). I s-a acordat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar în prezent este invitat în juriile unor importante concursuri.

Daniel Goiţi a participat la însemnate festivaluri, a realizat concerte și recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA, în ţară concertând împreună cu cele mai reprezentative orchestre.

Pianistul are numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, multe fiind editate pe cd: Concertul nr. 2 și Variațiuni de Serghei Rahmaninov pe o temă de Niccolo Paganini, Concertele nr. 3 în do minor și nr. 5 în mi bemol major de Ludwig van Beethoven, Concertul nr. 1 de Felix Mendelssohn-Bartholdy și Concertul nr. 1 de Serghei Prokofiev. Având un apreciat talent pedagogic, în prezent Daniel Goiţi este profesor universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

daniel_goiti

În interpretarea instrumentiștilor menționați am ascultat Cvintetul cu pian în fa minor op. 34 de Johannes Brahms. Lucrarea a fost compusă inițial (în 1862) pentru cvintet de coarde – două viori, o violă și două violoncele –, însă la sugestia Clarei Schumann și a violonistului Joseph Joachim, autorul a compus o nouă versiune în 1863 – sonată pentru două piane. Brahms a interpretat-o alături de Karl Tausig într-un concert susținut la Viena în aprilie 1864. În același an, compozitorul a reorchestrat lucrarea pentru cvintet alcătuit din pian, două viori, violă și violoncel, formula fiindu-i sugerată de dirijorul Hermann Levi și bucurându-se de cea mai mare apreciere.

Ascultând cvartetul Ad lbitum și pianistul Daniel Goiți am remarcat precizia ritmică, atacurile sincronizate dovedind siguranța interpreților. Omogenitatea timbrală a avut un rol important în armonizarea instrumentelor, în momentele dinamice dominate de nuanțe mari sonoritățile puternice fiind bine susținute.

Situată în contrast față de prima parte (Allegro non troppo), interpretarea părții a II-a (Andante, un poco adagio) a conturat o atmosferă liniștită, calmă. Numeroasele nuanțări dinamice au susținut discursul muzical suav, limpede, acordul final fiind redat într-o manieră plină de armonie și căldură. Ascultând a treia parte (Scherzo: Allegro), am remarcat contrastele bine evidențiate între atacul delicat în pizzicato și cel masiv, amplu în arco. În ultima parte (Finale: Poco sostenuto – Allegro non troppo – Presto, non troppo) a fost recompus sentimentul de neliniște, concretizat prin tensiunea puternică.

Instrumentiștii au fost virtuozi, sensibili, dovedind o gândire muzicală bine structurată. Au fost calități apreciate de publicul numeros prezent în Aula Bibliotecii „Mihai Eminescu” din Iași.

Paula Vraciu, anul IV, muzicologie
Îndrumător: profesor asociat dr. Alex Vasiliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *