Manuel Barrueco este un chitarist recunoscut la nivel internațional pentru măiestria sa, având un sunet cald, seducător, ce emană un lirism ieșit din comun. Și-a demonstrat măiestria interpretative în numeroasele recitaluri și concerte susținute în mari centre ale lumii împreună cu importante orchestre.

A înregistrat un număr impresionant de discuri cu lucrări pentru chitară solo, cu acompaniament orchestral sau aranjamente pentru diverse formații.

Muzician de origine cubaneză, Barrueco a studiat la Conservatorul Esteban Salas. A emigrat cu familia în Statele Unite în 1967 continuând-și pregătirea la Institutul Peabody din Baltimore ceea ce i-a deschis numeroase oportunități. A debut a avut loc la Carnegie Hall în 1974, an în care a câștigat Concerto Artists Guild Competition.

Dorința sa a fost de a îmbogăți repertoriul pentru chitară clasică și de a-l face cât mai cunoscut în cât mai multe locuri de pe glob. În structurarea programelor concertistice, s-a bazat mereu pe aceste principii personale.

Primele înregistrări au impresionat puternic și de a atunci a început să concerte în multe zone ale lumii începând cu Statele Unite: New York City, Los Angeles, Chicago, apoi în Europa: Londra, München, Madrid, Barcelona, Milano, Roma, Copenhaga, Atena, ajungând până în Asia: Coreea de Sud, Taipei, Singapore, Hong Kong și Japonia.

Înclinația spre repertoriul contemporan a avut ca rezultat numeroase colaborări cu importanți compozitori: Steven Stucky, Michael Daugherty, Roberto Sierra, Arvo Pärt, Jonathan Leshnoff, Gabriela Lena Frank, Dmitri Yanov-Yanovsky, și Toru Takemitsu. Celui din urmă i-a interpretat lucrarea Spectral Canticle, un dublu concert scris cu dedicație pentru el și violonistul Frank Peter Zimmerman.

Înregistrările au devenit referințe interpretative. Multe au fost realizate la casa de discuri EMI, au fost comentate elogios în revistele de specialitate. Poate fi amintite: albumul din 2006  ¡Cuba! și Concierto de Aranjuez de Joaquin Rodrigo cu Orchestra Philarmonia sub bagheta dirijorului Plácido Domingo. A concertat alături de chitaristul de jazz Al di Meola, chitariștii de rock Steve Morse și Andy Summers  cu care a realizat albumul de duete Nylon and Steel, demonstrație a versatilității lui Manuel Barrueco.

Discul Concierto Barroco cu Orquesta Sinfónica de Galicia condusă de Víctor Pablo Pérez conține premiera unor lucrări de Roberto Sierra și Arvo Pärt, și a două concerte pentru chitară de Antonio Vivaldi. A fost nominalizat la premiile Grammy Latine pentru Cea mai Bună Înregistrare de Muzică Clasică.

În 2010 a lansat albumul solo Tárrega! ce includea creații și aranjamente ale compozitorului spaniol Francisco Tárrega. În 2013 a fost lansat albumul Medea având aranjamentele lui Barrueco pentru partiturile de balet ale compozitorului și chitaristului de flamenco Manolo Sanlúcar. Au urmat albume conținând creații baroce, înregistrări cu interpreți cunoscuți de pe continentul asiatic, alte numeroase aranjamente de muzică sud-americană și spaniolă.

Pasiunea pentru activitatea didactică este considerabilă, el având meritul de a institui clasa de chitară la Școala de Muzică din Manhattan. Acum predă la Conservatorul de Muzică Peabody și anual organizează un curs internațional de măiestrie pentru a preda copiilor din multe zone ale lumii.

Discografie selectivă:

  • Cantos y Danzas – Manuel Barrueco, chitară solo, EMI Classics, 1997
  • Manuel Barrueco plays Granados & de Falla – Manuel Barrueco, chitară solo, EMI Music Distribution, 1987
  • Manuel Barrueco plays Albéniz & Turina – Manuel Barrueco, chitară solo, EMI Music Distribution, Warner Classics, 1987
  • ¡Cuba! – Manuel Barrueco, chitară solo, Angel Records, EMI Classics, Warner Classics, 1999
  • Solo Piazzola – Manuel Barrueco, chitară solo, Tonar Music, 2007
  • Tárrega! – Manuel Barrueco, chitară solo Tonar Music, 2010
  • Music from Cuba and Spain, Sierra: Sonata para Guitarra – Manuel Barrueco, chitară solo, Tonar Music, 2020
  • Medea – Spanish guitar music by Albeniuz, Granados & Manolo Sanlucar – Manuel Barrueco, chitară solo Tonar Music, 2021
  • Manul Barrueco Plays Lennos & McCartney, Manuel barrueco, chitară solo, EMI Angel, Angel Records, 1994
  • Bach Sonatas – Manuel Barrueco, chitară solo, EMI Music Distribution, 19897
  • Chaconne-A Baruque Recital – Manuel Barrueco, chitară solo, Tonar Music, 2012
  • Fernando Sor: The Beethoven of the Guitar – chitară solo Tonar Music, 2016
  • Nylon & Steel – Manuel Barrueco & Al di Meola Steve Morse & Andy Summers, duo chitară, Angel Records, 2001
  • Virtuoso Guitar Duos – Manuel Barrueco & Franco Platino, duo chitară, Tonar Music, 2009
  • China West – Manuel Barreco, Beijing Guitar Duo, duo/trio chitară, Tonar Music 2014
  • Sounds of the Americans –  Manuel Barrueco & Cuarteto Latinoamericano, cvartet de coarde cu chitară, Tonar Music, 2008
  • Tango Sensations – Manuel Barrueco & Cuarteto Latinoamericano, cvartet de coarde cu chitară, Tonar Music, 2008
  • Johann Strauss II: AN der schönen blaune donau – Manuel Barrueco, King’s Singers, Sabine Mayer clarinet, Geroge Hörtnagel double bass, EMI Digital
  • Rodrigo: Manuel Barrueco & Plácido Domingo – Manuel Barrueco, Plácido Domingo conducter & Orchestra Philarmonia, EMI Music Distribution, 1997
  • Concierto Barroco – Manuel Barrueco & Víctor Pablo Pérez conducter Orquesta Sinfónica de Galicia, concert pentru chitară, Tonar Music, 2005

.

Iustin Ștefan Platon, Master, anul II, Muzicologie

Coordonator: prof. dr. asociat Alex Vasiliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *