Miercuri, 17 mai 2023, începând cu ora 19, a avut loc concertul Ansamblului Floralia, coordonat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, intitulat „Itinerar muzical balcanic: de la Instanbul la București”. Găzduit de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, în Aula Magna „Carmen Sylva”, spectacolul a inclus atât lucrări instrumentale, cât și vocal-solistice, interpretate de membrii ansamblului, având la bază un program alcătuit din lucrări cu inserții folclorice specifice zonelor culturale din spațiul balcanic.

.

Ansamblul Floralia din cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a fost înființat în anul 2008, inițial în calitate de cor psaltic, de către preotul conf. dr. Florin Bucescu. În prezent, grupul vocal-instrumental își propune să promoveze muzica veche, de mare valoare a folclorului românesc și balcanic deopotrivă, prin interpretarea în spiritul autentic al tradițiilor din spațiul central-sud-estic european, cu ajutorul tehnicilor particulare de emisie timbrală, al instrumentelor și costumelor specifice.

.

Prima parte a concertului a constat în interpretarea unor lucrări instrumentale din creația marelui cărturar român Dimitrie Cantemir (1673-1723), pentru a marca aniversarea a 350 de ani de la naștere și, totodată, comemorarea a 300 de ani de la trecerea acestuia în neființă. Dimitrie Cantemir s-a remarcat prin cercetarea și contribuția extraordinară în cadrul multiplelor domenii umaniste, cât și prin cunoașterea muzicii orientale, interpretarea muzicală la tanbur și transmiterea unei antologii de creații instrumentale de mare importanță pentru iubitorii de muzică veche din zilele noastre.

.

Lucrările muzicale „Peșrev în modul Büselik”, „Peșrev în modul Adjem Yegiahi”, „Semai în modul Irak”, „Peșrev în modul Rast – Valurile Mării”, „Peșrev în modul Rast” au fost interpretate de grupul instrumental al ansamblului, compus din vioară, fluier, kanon, liră cu arcuș, violă, darbuka și bendir. Sonoritățile aparte de origine orientală, îmbogățite cu ornamente specifice stilului și puse în valoare prin ritmul dansant, au creat un context atemporal, transpunând publicul într-un cadru aproape legendar, din vremuri îndepărtate.

.

Cea de-a doua parte a spectacolului s-a bazat pe cântecele de lume ale lui Anton Pann, extrase din volumul Spitalul amorului sau cântătorul dorului, interpretate de instrumentiști și cor mixt. Melodiile de origine greco-turcă, cu tematică de dragoste – „Uită-te cu milă, puică”, „Draga mea, ce stai pe gânduri”, „Scoală, puiculiță, scoală”, „Fată de birău”, „De-ai ști suflețelul meu”, „Decât ruda și vecinul”, „Până când să simț durere”, „Până când nu te iubeam” și „Ah, a mea iubită floare” – au fost interpretate în unison, sub forma unui dialog cu momente solistice.

Spectacolul s-a încheiat cu mulțumirile rostite de coordonatoarea ansamblului și a evenimentului, conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, alături de prezentarea și aprecierea fiecărui membru prin reacția publicului cu aplauze entuziaste.

.

.

.

.

Denisa Luța, anul II, Muzicologie

Coordonator Practică muzicologică: lect. univ. dr. Mihaela Balan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *